App publicatie voor Apple iOS

Voor het publiceren

Voor de originele Engelse versie:  https://doc.siberiancms.com/knowledge-base/how-to-publish-manually-ios-apps/

Voor het publiceren van een iOS app heb je een Mac computer nodig, omdat je Xcode software moet gebruiken.

Heb je geen Mac computer? Dan moet je, je computer zo aanpassen dat je er Mac OS op kan installeren, waarna je Xcode in Mac OS kan installeren. Meer daarover lees je hier: https://blog.udemy.com/xcode-on-windows/.

Door talloze verschillende configuraties en computers kunnen wij geen support bieden voor het installeren van configureren van de juiste software voor het genereren van de APK voor Android Studio en de IPA (Xcode) voor Apple iOS.

 

Algemene certificaten

Daarnaast vereist Apple vier verschillende certificaten voor het publiceren van apps voor iOS. Twee certificaten die je voor jouw developer account slechts één keer hoeft te downloaden en twee certificaten die je moet downloaden voor elke app die je publiceert.

De certificaten die je één keer hoeft te installeren zijn:

 

CSR Maken

De CSR maak je vanaf jouw Mac-computer vanuit de Keychain Acces. Dit vind je op jouw Mac computer in Applications > Utilities > Keychain Access.

In het menu bovenaan selecteer je vervolgens: Keychain Access > Certificate Assistant > Request a Certificate From a Certificate Authority”.

Er opent dan een nieuw venster. Vul hier het emailadres van het developer account in, de naam van het developer account en kies “Saved to disk”.

Sla het bestand op in de juiste folder (zie uitleg iets verderop). Sluit het venster.

 

iOS Distribution certificate maken

De iOS_Distribution maak je vanuit het Member Center op developer.apple.com (https://idmsa.apple.com/IDMSWebAuth/signin?appIdKey=891bd3417a7776362562d2197f89480a8547b108fd934911bcbea0110d07f757&path=%2Faccount%2Fios%2Fcertificate%2F&rv=1).

 

 

Beide documenten sla je op in de hoofdmap voor certificaten voor jouw developer account op de computer.  

Een voorbeeld: voor iemand met de naam “John Doe”, die een eigen developer account heeft, zal de organisatie van de mappen op zijn computer er zo uitzien:

Deze beide documenten gebruik je voor alle apps die je publiceert vanaf jouw developer account.

 

Specifieke certificaten

De andere twee certificaten die je nodig hebt, zijn de Apple Push Services certificate en het Mobile Provisionning Profile. Deze moet je voor elke app die je publiceert maken. Je slaat deze certificaten op in het mapje voor certificaten van de betreffende app. Voor de “John Doe” klant, zou de organisatie er zo uitzien:

Apple Push Services certificate maken

Met dit certificaat kun je push-meldingen, in-app aankopen en andere services aan jouw app toevoegen.

 

Screenshots maken

Je hebt screenshots nodig om de app sheet in iTunes mee in te vullen. Je kunt deze screenshots maken met Xcode en dan vooral met de iOS Simulator die daarbij geleverd wordt.

Open het Xcode project die in de ios_source folder staat en kies dan het voorbeeldapparaat, bijvoorbeeld iPhone 8 Plus. Klik dan op de Play-knop.

De ios_sources van jouw app kun je downloaden van de pagina in jouw backoffice van de App Builder: Bewerken > Apps.

Screenshots maken doe je met de toetsencombinatie CMD+S. Je doet dit voor elk voorbeeldapparaat waar je screenshots voor wil. Voordat je naar een ander apparaat gaat, moet je op de “stop”-knop in Xcode klikken.

 

De app compileren

 

Let op: je moet jouw app eerst aanmaken bij App Store Connect voordat je de build met Xcode gaat verzenden. Dat is stap 1 t/m 3 van deze handleiding: https://doc.siberiancms.com/knowledge-base/publication-on-the-app-store/ .

 

Het .pem certificate maken

 

Publicatie in de App Store

Voor de originele Engelse versie: https://doc.siberiancms.com/knowledge-base/publication-on-the-app-store/

 

Log in op jouw App Store Connect account: https://appstoreconnect.apple.com/.

De “Bundle ID” is de unieke identificatie die je hebt gebruikt om jouw app build te maken. Het SKU nummer is een unieke ID voor jouw app, die de gebruikers niet zullen zien.

 – Voor iPhone: je kunt 5.5-inch display gebruiken voor alle iPhone schermafmetingen.

– Voor iPad: je kunt 12.9-inch display gebruiken voor alle iPad schermafmetingen.

– Promotional text (optioneel): deze tekst verschijnt boven jouw beschrijving in de App Store voor klanten met apparaten die lopen op iOS 11 of later.

– Description: minimaal 300 tekens, uitleg wat de gebruiker in jouw app vindt of wat hij/zij ermee kan.

– Keywords: minimaal 5, maximaal 10.

– Support URL: verschijnt op jouw app sheet, om gebruikers wat support te geven indien nodig.

– Marketing URL (optioneel): een link waar gebruikers meer informatie over de app kunnen vinden.

Deze + is alleen beschikbaar nadat je jouw gecompileerde app hebt geüpload naar jouw iTunes Connect account vanuit Xcode of vanuit de iOS Auto-publish.

– Upload het icoontje van jouw app: deze moet in JPG of PNG formaat, 1024×1024, minimaal 72 DPI, RGB-kleuren, mag geen lagen en ronde hoeken bevatten en kan ook geen alpha channels of transparante delen bevatten.

– Bewerk de rating van jouw app.

– Vul de copyright in: de persoon of organisatie die de exclusieve rechten heeft van jouw app, gevolgd door het jaar waarin die rechten van toepassing zijn geworden.

– Optioneel zijn “Trade Representative Contact Information” dat alleen zichtbaar is in de Koreaanse appstore, en “Routing App Coverage File”.

 

 

Jouw app is nu gepubliceerd!

De status van jouw app is nu “Waiting for Review” en zal binnen een paar dagen beschikbaar zijn in de App Store.