Een app is een klein programmaatje dat je kunt installeren op je smartphone, tablet of computer. Door middel van apps kun jij de functies van deze apparaten uitbreiden. Zo kun jij bijvoorbeeld een app installeren waarmee je kunt zien wat voor weer het is.
Populaire applicaties op dit moment zijn onder andere Candy Crush en Whatsapp. Met Whatsapp kun je berichten naar elkaar sturen en Candy Crush is een spelletje.

Het woord ‘app’ lijkt misschien een heel modern woord, maar het verhaal hierachter is best wel saai. Het is namelijk een afkorting van het woord ‘applicatie’. Een app is dus eigenlijk niks anders dan een stukje software of een programma!

Waarvoor worden apps gebruikt?

Applicaties worden vooral gebruikt om functies van smartphones en tablets mee uit te breiden. Functies die normaal niet op telefoons staan, kunnen er nu wel op worden gezet. Jij kunt jouw smartphone zo dus helemaal naar wens inrichten.
Je kunt bijvoorbeeld internetbankieren of je telefoon als afstandsbediening gebruiken door middel van een app. Het is dus wel veilig om te zeggen dat apps het leven van mensen een stuk makkelijker maken!

Hoe lang bestaan apps al?

Apps bestaan nog niet heel lang. Voordat de smartphones waren uitgevonden, had je nog niet de luxe om applicaties te installeren. Als jouw telefoon bijvoorbeeld geen wekker had, dan had je niet de mogelijkheid om deze door middel van een app te installeren. Sinds de komst van iPhones en Android-toestellen is dit wel mogelijk.

Besturingssystemen

Een besturingssysteem is de software waarop een smartphone of tablet werkt. Er zijn verschillende besturingssystemen waarop smartphones en tablets draaien, maar de meest gebruikte besturingssystemen zijn Android en iOS (Apple).
De meeste apps worden speciaal gemaakt voor een bepaald besturingssysteem. Deze applicatie kan dan niet op telefoons met een ander besturingssysteem worden geïnstalleerd. Een app die voor Android is gemaakt, zal dus niet werken op een iPhone. En dit is de reden dat er verschillende app-stores zijn.

Wat is een app-store?

Een app-store is een online platform waar je applicaties kunt downloaden. Sommige apps worden tegen betaling aangeboden en andere zijn weer gratis te downloaden. Een app-store kun je dus vergelijken met een webwinkel. Welke app-store jij moet gebruiken, is afhankelijk van het besturingssysteem waarop jouw smartphone werkt.

Welke app-stores zijn er?

Er zijn verschillende app-stores. De meest gebruikte is Google Play waar gebruikers van Android apps kunnen downloaden. Google Play heeft inmiddels bijna 1,5 miljoen applicaties in de store staan die kunnen worden gedownload.
Na Google Play is de Apple Store de grootste app-store. De Apple Store is voor gebruikers van het besturingssysteem iOS, waar onder andere iPhones en iPads op werken. Hier zijn meer dan 1,4 miljoen applicaties te vinden.
Dan is er ook nog de Windows Phone Store. De Windows Phone store is voor gebruikers van de Windows telefoon. Hier zijn op het moment ongeveer 350.000 apps te vinden.
De genoemde app-stores zijn de meest gebruikte app-stores, maar er zijn ook nog een aantal app-stores die niet zo veel worden gebruikt. Daarnaast zijn er ook nog een aantal onafhankelijke app-stores. De bekendste hiervan is waarschijnlijk de Amazon Appstore waar nu meer dan 300.000 (Android) apps te vinden zijn.

Zelf een app maken

Lijkt het jou nu leuk om zelf een app te gaan maken? Bekijk dan eens deze handleiding die duidelijk uitlegt hoe je zelf een applicatie kunt maken. Ook de cursussen zijn de moeite waard om even te bekijken en kunnen je direct goed op weg helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *